Publisert den 9. mai 2015

OFA-info nr 6, 2015

Fiskemuligheter

Nå er det midt i den beste fisketiden i Østmarka, Losbymarka og Lillomarka. Bildet er fra Lillomarka (Bleiksjøen) sist uke. Det har allerede blitt observert litt flygemaur i Østmarka ved Bysætermåsan. Ellers er det stort sett fjærmygg og myrdøgnfluer som fisken vaker etter.

Fiskekortsalget etter postutsendelsen er foreløpig ikke like godt som fjoråret, men det er heldigvis bedre enn i 2013. Vi håper det tar seg opp med litt bedre vær utover mai.

Oppover i Nordmarka er det fortsatt litt tidlig og derfor noe varierende fiskeforhold. Enkelte vann har vært isfrie i et par uker. Den første kilosfisken fra Nordmarka er meldt inn (fra Nordvannet, tror vi), og den har akkurat blitt slått av en grom ørret fra Søndre Heggelivann. Årets foreløpig største er tatt i Paddetjern. Fiskeforholdene blir bedre og bedre etter hvert som temperaturen stiger. De fleste grusveiene (som blir brøytet) er fine å sykle på, men de som har vært skiløyper er fortsatt delvis snø og isdekte. Det tar nok ikke mange dagene før fisket er i full gang over hele Nordmarka også, i alle fall i de sørøstre delene. Vil likevel fortsatt anbefale Østmarka, Losbymarka og Lillomarka. Test f.eks. ut flotte Eriksvann eller Forfoten i Østmarka. Skal man ha storfisk i Østmarka kan man kanskje forsøke litt (les: mye) i Luttjern og Tonevann. For litt lengre turer er det også veldig fint innover i Losbymarka. Mange blir overrasket over hvor fin ørret som finnes i området i og rundt Tappenbergvann. Generelt er det størst sjanse for stor fisk i de mellomstore og store sjøene, særlig litt utover kvelden. Mark er nok det sikreste agnet. Det går fint å harvefiske på våren også! Dette er veldig effektivt nå. Se artikler om harving av Stig Werner i arkivet.

Fiskesuppleringer

I år skal som sagt all fisken ut av anlegget før sommeren. Ombyggingen til nytt vannbehandlingssystem skal starte i juli. Høstutsettingen av 2-somrig ørret i fjor var en forberedelse til dette. Disse fraktes i tank og settes i vann som ligger langs skogsveiene. I går ble det fraktet ut 600 slike, sammen med mange småposer, til Losbymarka. Uten de frivillige mannskapene på lagene som kommer og henter fisken på kveldene og i helgene, hadde det ikke vært mulig å kultivere et så stort område.

Fisken har ingen problemer med transporten nå som det er så kaldt.

Det er også et mål å styrke bestandene i de bynære mellomstore sjøene, slik som Store Tryvann og Store Åklungen. Her er det mange nybegynnere som fisker.

Innendørs har vi 1-årig fisk. Disse er fortsatt små og har en vekt på 15-20 gram. De er kjempefine.

Regnværet sist uke forvandlet inntaksvannet i elva til «kakao» i løpet av 3-4 timer. Trommelfilteret gikk tett umiddelbart, og det var umulig å se en eneste fisk i karene.

Det sier seg selv at det ikke er mulig å fortsette å produsere ørret og laks med dette vannet. Flomtoppen gikk verst utover nattevakten, men han var våken uansett pga. russen på parkeringsplassen bak anlegget.

Regnet ga seg etter ett døgn, og elva klarnet opp nok til at vi fikk vasket karene rene. Deretter begynte det å hølje på nytt og vannet ble minst like møkkete. Fisken takler dette greit noen få ganger, men etter hvert blir den redusert og da oppstår det fort dødelighet pga. sopp og bakterier. Nå er døgntemperaturen i vannet 4-7 grader. Det går som regel OK med noen flomtopper frem til vanntemperaturen begynner å nærme seg kritiske 10 grader. Fra da av bør vannet være rent. Innen den tid må derfor mesteparten av fisken være ute i Marka (eller være fordelt i flere kar med lavere tetthet).

Lagene er innom og henter ferdigpakket fisk hver dag til sine områder. Først ute var Losbymarka, Østmarka og Lillomarka som snart er ferdige. Børtervann fikk for øvrig en god del fisk på mandag. Deretter fortsetter vi med de østre og søndre delene av Nordmarka. De nordre delene av Nordmarka og Krokskogen ligger langt bak med isgangen og får neppe fisk før i juni.

1-årig fisk er utsatt for abborpredasjon. Vi prøver derfor å spre fiskene best mulig, samt sette dem der det er gode skjulmuligheter. Noen settes også i innløpsbekkene, slik at de kan vokse videre der før de svømmer ut i abborvannene.

Nå settes det altså mest fisk i en vesentlig mindre størrelse enn fiskerne er vant med. At det vaker flere ekstra små ørret i år, betyr derfor ikke at tjernet har blitt "overbefolket". Det er svært ung fisk som skal få tid til å vokse seg fine. De resterende 1-åringene på anlegget vokser fort de kommende ukene, og innen det blir klart for utsettinger i de siste delene har de nok blitt vesentlig større.

"Lofotfiskeren" klar for å reise til Lillomarka med årets fisk

Til nærvannene skal det fordeles noen 3-årige ørret av Nordmarkastammen. Disse fraktes med tank tilkoblet boblende Oksygen. Ammerud Skole var med på utsettingen i Lillomarka. Det pleier å være med elever på nærvannutsettingene. For kultiveringen er det viktig at skolene blir med og er engasjert i nærvannene. Dette kan fort bli de som skal ta lokale beslutninger som påvirker fisket i vannene i fremtiden. Flere får nok også dratt med foreldrene ut samme kveld.

Minner om at all ørret fra kultiveringsanlegget er stedegen fisk som hører hjemme i Oslomarka. Fisken har klekket fra rogn/melke som er tatt ut fra den ville gytebestanden i Marka, og deretter hjulpet gjennom den første og mest kritiske tiden. Dermed mangedobles overlevelsen av både rogn og yngel. Settefisken er en tilbakeføring av disse til naturen. Overskuddet spres til nærområdene rundt byen for å gi et best mulig fiske uten altfor mange strenge restriksjoner.

Klekkeriet/starfôringsrekka

Mandag 4.5. flyttet vi ut all sjøørreten fra klekkeriet og over til de 13 store startfôringskarene i hallen. Helst skulle yngelen fått ligge i klekkekassene og tæret på plommesekken i minst en uke ekstra, men helsetilstanden i tre av dem var i ferd med å komme helt ut av kontroll. Grytidlig mandag morgen ble det brått hastverk med å få dem ut. Vi berget det akkurat på håret, men det var nok kun snakk om timer før det kunne gått ganske dårlig med de 3 kassene. 45 kasser var fortsatt fine, men vi fant ut at det var greit å ta hintet og flyttet ut alt i en omgang.  

Kassene bæres ut fra klekkeriet med fisken i og vippes bare rett over i karene. Yngelen fra de 3 "slitne" kassene ble grundig saltbehandlet 4 ganger, og det roet heldigvis ned problemet. 8 timer senere var røkterne utslitte allerede etter første dag med yngel på startfôring. Resultatet ville neppe blitt like bra om problemet hadde blitt oppdaget etter lunsj. Den lille yngelen er helt ekstremt sårbar for bakterier og sopp når slike oppblomstringer kommer ut av kontroll.

Nå ser de helt fine ut, og de har spredd seg godt rundt i karet (bra tegn).

Nattevakta kl 07.00 etter nok en natt med russ på parkeringsplassen her, møkkete flomvann og tett trommelfilter kl 03.00 og håndstartfôring hvert 15 minutt, pluss salting. Klar for å overlate ansvaret til dagvakta i nye 12 timer.

Årsaken til at det ble så hektisk med yngelkassene, var at det hadde blitt liggende noe uoppdaget død yngel i bunnen. Slike må plukkes ut kontinuerlig for å unngå forurensning av vannet. Med tusenvis av mer og mer aktive fisk i kassene, som ikke tåler noe som helst, er det alltid en fare for at det er en død yngel som ikke oppdages. Man bråvåkner fort på OFA.

Slik bråvåkning er så typisk for drift av dette slitte anlegget. Les: Det går bra, det går bra, det går bra, går bra, går bra, zzz, bra, zzz zzzz, bra,bra, brabra... DET GÅR IKKE! ÆÆÆÆÆÆÆÆ

Vi fikk heldigvis styrt tilstanden tilbake på det bærende sporet igjen, og akkurat nå er det ganske stille og rolige dager med startfôring, pakking av 1-åringer og fisking i dammen.

Håndstartfôringen er riktignok en «24 timer i døgnet jobb» i minst en uke til. Deretter starter alt på nytt med laksen..

De som liker at det er bra med sjøørret i fjorden bør være rimelig fornøyd med disse fiskekarene her! Nå er oppgaven å få de "i gang" på fôret. I dag har appetitten vært veldig god, og mange har begynt å spise mye av flytefôret. Det er denne fasen som er den virkelige seleksjonskneika og hvor flest faller fra. Det burde helst vært 10 grader i vannet til startfôringen, men utover kvelden er det slett ikke så verst aktivitet likevel. Dette ser ut til å gå skikkelig fint. Vi håper vi klarer å fostre opp 200.000 stk. 1-somrige (laks inkludert) til Akerselva, og at det blir et tilleggs overskudd på 50.000 sjøørret til Lysakerelva og Ljanselva (har søknader om det inne hos Fylkesmannen). Vi håper også på å få lov til å sette noe sjøørret i Hoffselva. Disse fiskene skal ut i overgangen juni/juli.

Foreløpig er det kun forsiktig håndfôring med flytefôr i 0,3 og 0,5mm dia. som gjelder.

Laksen ligger fortsatt i kassene sine på klekkeriet. De begynner å bli veldig aktive, så det er ikke lenge til de også må ut i hallen. Fortsatt er det litt plommesekk igjen på dem.

Det har allerede vært noen utfordringer i 2 av disse 16 laksekassene. Nå er det renset opp grundig, og vi håper de roer seg ned i en uke til.

I startfôringsrekka må det gå akkurat nok vann til å sikre passelig gjennomstrømning og oksygentilførsel uten at yngelen blir dratt ned på utløpsrista. Dette må justeres etter helsetilstanden i karet, utvikling og vanntemperatur. Karene må tappes halvveis ned 5-6 ganger i døgnet, død yngel må lukes ut og rista må børstes ren for partikler.

Det første døgnet etter overførselen brukes skjulmatter av en type "kunstgress" som legges med piggene ned. Her finner yngelen skjul og roer seg raskt ned. Problemet med mattene er at man ikke ser noe som helst. Vi tar derfor ikke sjansen på å la de ligge noe særlig lengre enn ett døgn. Når fisken skal fôres er det også ugunstig å ha i disse mattene, siden fisken da ikke oppdager fôret før det er gjennomvått og dermed svellet (fisken liker heller ikke vått fôr).

Vi har funnet opp en ny løsning som fungerer bedre over lengre tid. Lagde mange slike åpne konstruksjoner sist uke. Disse fordeler fiskene litt rundt i karet, så de ikke klumper seg til en ball. De er også enkle å rengjøre. Også den eldre fisken har nytte av disse.

Død yngel må fortsatt plukkes ut gjennom hele døgnet i en ukes tid. Det pågår en seleksjon i et settefiskanlegg også. Det er akkurat den samme rognen som i Marka. De fleste ugunstige kombinasjoner har på lik linje som ute i naturen ikke en sjanse, og de faller fra som fluer de første dagene.

Dagens foto på anlegget. En dagflygende nattpåfugløye hann...

 

Kommentarer (0)Antall visninger (6513)

Forfatter: Dag Øivind Ingierd

Kategorier: Forside - Rubrikker, OFA-info

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.

Arkiv