Publisert den 30. august 2013

Høstfiske

Det nærmer seg slutten.

Høsten er en flott tid i marka. Vanntemperaturen går betydelig ned. Mygg og den forferdelige knotten er borte. Fisken blir mer på "hugget" og fisket kan være både variert og spennende. Det eneste skår i gleden er at rundt deg gir naturen klar beskjed om at det nærmer seg slutten. På tide å brette opp ermene og gi gass...

På mange måter er man litt tilbake til start når høsten kommer til Oslomarka. Fjærmygg blir igjen en god vakfaktor. Det er kaldt på morgenen og er man litt tålmodig finner man gjerne en fin ryddefisk som tar insekter som har frosset og landet på vannet i løpet av natten. Dagfiske på høsten blir for meg store øyenstikker imitasjoner. De er kanskje ikke så lett å få tak i da jeg ikke har sett de i noen butikker, men hvis du ikke binder fluer selv har du sikkert en god venn som kan surre sammen noen til deg. Ørret på høsten nøler sjelden med å ta en så stor godbit. Nå er jo en øyenstikker imitasjon veldig stor. Det er derfor viktig at tilløftet gjøres veldig rolig. Kanskje enda tregere enn under vulgatafiske. Det er uansett veldig morsomt selv om fisken ikke bestandig sitter. Flua er i tillegg ganske vanskelig å kaste med og den tvinner fortommen, men under dette fiske gjør det ingen ting med korter og tykker fortom.


På solrike dager kan du være så heldig å oppleve skikkelig flyvemaur sverming. Nå på høsten er det gjerne bittesmå sorte maur helt ned i krokstørrelse 20 og gule pissemaur ned i krok 18. Dersom begge sværmer samtidig er min erfaring at fisken foretrekker den gule pissemauren uten at jeg har spesielt godt belegg for dette. Stankelben er det også mye av på denne tiden av året. De er gjerne endel mindre enn tidligere på sesongen så jeg ville nok brukt imitasjoner som er halvparten så store som vanlig.

Når det gjelder nattfiske vil nok en stripende caddis eller superpuppa være en god fangstgaranti, men let litt rundt så finner du ofte fin fisk som mesker seg på fjærmygg i nattens mulm og mørke.

Jeg får ofte spørsmål om hvor lenge man kan fiske. Mitt svar er: fisk så ofte og lenge du kan til isen legger seg. Vinteren er fryktelig lang så det gjelder å strekke sesongen så mye som overhode mulig.

Vi fiskes...

Kommentarer (0)Antall visninger (7094)

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.