Publisert den 13. juni 2013

vulgata fiske

Er det virkelig så lett?

vulgataen er kanskje den mest kjente døgnfluen i Norge. Den varierer ganske mye i størrelse men selv de minste på 14mm er store. Den kan bli beist med kroppslengde helt opp til 25mm. Det sier seg selv at den er en god munnfull for ørreten. vulgata klekker i Norge fra mai og helt ut i september, men i Oslomarka er klekkeperioden normalt fra månedsskifte mai/juni til litt ut i juli.

I vann med mye vulgata kan det nok lønne seg å fiske i starten av klekkeperioden hvor fisken mesker seg med stort sett alt som flyter på vannet. Det kan virke som den utover i perioden kan bli mer forsiktig/lei! og heller velger nymfer framfor dun. Spinnerfallet kan variere litt på døgnet, men sen kveld er nok mest vanlig og kan gi et meget godt fiske. Også tidlig morgen kan være meget bra da ryddefisk plukker det som ligger igjen fra gårsdagens klekking og kveldens spinnerfall.
 

Hvordan fisker man så med vulgata imitasjoner? Dette er jo en døgnflue og har som alle andre 4 faser. vulgata lever som nymfe i ca. 2år og nymfefiske kan være meget effektivt. I starten av en klekking kan det lønne seg å fiske med en klekker, men etter hvert som klekkingen tar seg opp bytter man til dun. Når det så ebber av igjen bytter man tilbake til klekker eller nymfe. Mange sliter med tilløfts problemet og under vulgata fiske kan dette bli ekstra synlig. Man må huske på at imitasjonene er store. Med fribærende bakkropp som mange fisker med blir også flua ganske stor i forhold til kroppen. Det er derfor viktig å vente ekstra lenge før man gjør tilløft. Mange ganger vil man også oppleve at fisken hiver seg over flua, du venter for så å gjøre tilløft men fisken sitter ikke. Et vanlig fenomen under vulgata klekkingen er at fisken "klabber" til flua så den drukner. Så kan den rolig plukken den etterpå. Eneste mulighet når dette skjer er, rolig tilløft når fisken tar. Kjenner du ikke motstand, la flua ligge.

Litt om imitasjonene som brukes. De aller fleste velger fribærende kropp til dun og spent spinner. Man kan diskutere i det vide og brede om material valg. Jeg fisker selv med fribærende foam kropp selv om mange synes den blir for stiv (vanskelig å kroke fisken!). Fordelen med foam er at du får en "stutttjukk" kropp som ligger dypt i filmen og flyter som en kork. En annen fordel er at fluen da tåler mye juling og er veldig holdbar. Jeg fisker ikke selv med vulgata nymfe, men det finnes mye fint å finne på nettet. Klekker bruker jeg en Nedkvitne klekker med foam kropp (opphavsmann Tor Nedkvitne), dun er en vanlig parachute med foam kropp og samme med spent spinner. Dette fungere bra for meg, men andre har sikkert sine favoritter.

Her er en oversikt over vulgatavann i vulgatavann

Vi fiskes...

Kommentarer (0)Antall visninger (11415)

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.