Publisert den 26. november 2012

Vadebukser & vadesko

Hva bør jeg velge?

Hvilke vadere som passer best til ditt bruk er ikke så lett å si. De forskjellige merkene har sine fordeler og ulemper. Du kan få tak i vadere helt ned til 300,- og opp til de dyrere variantene til rundt 4000,-

Da man sjelden vader når man fisker i marka vil jeg nok anbefale en midjevader. Med en tynn lang underbukse under på varme sommerdager blir du ikke like klam som en full vadebukse. Ved vår og høstfiske er det bare å ta på feks. en tykk fleecebukse så holder du deg varm. Av samme grunn faller valget på joggesko istedenfor vadesko. De tar mye mindre plass i sekken og skal du traske litt rundt fra vann til vann er det mye bedre med joggesko. Du trenger tross alt ikke stabiliteten til vadesko når du vandrer i marka.

Kvalitetsforskjellen er selvfølgelig ganske stor. De dyreste buksene er forsterket og har gjerne 3-5 lags gortex der buksene slites mest. Neoprensokkene er også tykkere, med mye bedre kvalitet enn de billigere buksene. Da de er tykkere enn de billigere variantene er de også varmere. Jeg brukte selv en Vangen bukse jeg fant til 300,- de 3 første sesongene mine og den fungerte helt greit.

Hvis lommeboken sier at du bare har råd til en vadebukse som du også skal bruke til elvefiske kan en combi vadebukse være et godt alternativ. Den kan rulles ned til en midjebukse, og de få gangene du vader dypt kan du rulle den opp til en full vadebukse. Jeg har selv prøvd noen varianter og synes det fungerer greit, selv om det ikke blir like bra som spesialbuksene. Uansett et godt alternativ hvis du bare skal ha en bukse.

Dersom du skulle være så uheldig å få hull i buksene finnes det flere varianter av lapping. Aquasure på tube eller tape er greie løsninger. Dersom du er ute på tur og ser hullet, er UV-lim en god løsning. Limet tørker på sekunder ved eksponering av UV lys. Hvis du skulle være så uheldig å få hull i selve neoprenen på sokkene, må buksene leveres til reperasjon. Min erfaring er at det desverre lønner seg å kjøpe nye bukser da reperasjonen sjelden gjør sokkene 100% igjen.

Jeg bruker selv Simms Headwater pant og Helly Hansen Hydropower sko.

Vi fiskes...
Kommentarer (0)Antall visninger (5817)

Forfatter: Jon-Erlend Koller Sundnes

Kategorier: Fluefiske, Utstyr

Nøkkelord:

 

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.