Publisert den 11. juni 2012

Komme i gang

Hva gjør jeg nå?

Etter utstyrskjøp og endel kastetrening er du endelig klar for dine første turer i marka. Første spørsmål er som regel hvor du skal dra?

I startfasen er kanskje det viktigste å få litt fisk. Størrelsen betyr ikke så mye, men det å kaste på vakende fisk, lære seg tilløft når fisken tar og ikke minst å kjøre fisken. Disse tingene er ikke noe du egentlig kan lære ved å lese bøker, se filmer eller få hjelp av andre. Eneste måten er å bomme på mange tilløft og miste endel fisk. Med andre ord erfaring. Jeg ville derfor valgt meg ut vann med mye fisk den første sesongen. OFA's kartbok har oversikt over alle OFA vann i Oslomarka med bestandsoversikt. Se etter vann med 3 fisker. Dette er vann med mye småfisk som er ideelle for å lære seg fluefiske. OFA forumet er også et fint sted å få tips.

Du har etter litt reaserch kommet fram til ditt utvalgte vann. Her kommer noen generelle tips som kan være greit å passe på når du

starter å fiske:

  • Når du går rundt å titter etter vak er det viktig å bevege seg langsomt. Fisken ser godt og brå bevegelser skremmer fisken. Klær i duse farger og trær/busker som bakgrunn hjelper deg også når du sniker deg rundt. I åpent terreng kan det lønne seg å gå litt bøyd.
  • Dersom det ikke vaker og du blindfisker så se etter steder der fisken har skjul og tilgang på mat. Dette kan være utstikkere, skille mellom dypt og grundt vann, renner, viker hvor vinden driver insekter inn ol. (look for edges).
  • Når du kaster på vakende fisk, kast minst mulig så du ikke skremmer fisken. Vær tålmodig og la flua ligge. Prøv å se hvilken retning fisken tar når den vaker, legg så flua i forkant av neste vak. Vet du ikke hvor fisken er, vent på neste vak.

Til slutt. Når det vaker, la alt annet ligge og fisk. Vakfesten slutter like brått som den starter og en kaffekopp mens du titter på vak kan koste deg flott fisk.

Da er det bare å sette i gang. Vi fiskes... 

Kommentarer (0)Antall visninger (4606)

Forfatter: Jon-Erlend Koller Sundnes

Kategorier: Fluefiske, Fluefisketips

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.