Publisert den 5. desember 2012

Flueline og fortom

Råd og tips

Valg av flueline er egentlig ikke så vanskelig som man skulle tro. Mange er veldig opphengt i merker, klumplengde (den tykke delen på linen), men det viktigste er tross alt god kasteteknikk. Når du kjøper din første line er ikke merket spesielt viktig. De fleste tørrflue liner har en klumplengde på 12-13 meter og koster mellom 600-700 kr. Jeg ville nok ungått å kjøpe de veldig billige variantene da kvaliteten generelt sett er dårlig.

Kanskje vel så viktig som hvilken line du kjøper er hvordan du behandler linen. Særlig på våren ligger det mye pollen og skitt på vannet som setter seg på linen og gjør at den glir dårlig. Du finner sikkert mange tips om hvordan man bør vaske linen med vann og såpe. Husk at såpe fjerner fett og dette er ikke bra. Det beste og enkleste er nok å kjøpe linerens og linedressing. Det finnes også enkle billige linerensere, men du kan også bruke en vanlig oppvaskklut som du tar litt linerens på og drar linen gjennom. Hvor ofte du renser og smører linen blir litt opp til hver enkelt. Jo oftere du gjør dette jo lenger har du en bra line. Jeg fisker ca 100 dager i året og bytter liner før hver sesong. Renser og smører linen nesten etter hver tur.

Backing og valg av dette har jeg ikke lagt så mye fokus på selv. Jeg kjører fisken hardt og i marka er det uansett ytterst sjelden du har fisk ute på backing. Jeg har uansett som grunnregel at jeg ikke har mer enn 50 meter backing på snellen.
Det finnes mange knuter man kan bruke for å feste backingen til snellen. Jeg bruker selv uniknot, men som sagt det er nok ikke et stort problem hvordan dette gjøres da backingen nok kommer til å bli på snellen. Jeg fester backingen til linen med en nåleknute og limer forsiktig så knuten blir helt jevn. Det samme gjør jeg fra line til fortom. Mellom fortom og fortomsspiss bruker jeg en blodknute. Ytterst på fortomsspissen skal det jo stitte en flue, og da bruker jeg en vanlig slukknute. (Her finner du noen knutebeskrivelser)

Det finnes veldig mange knuter man kan bruke og de fleste er nok bra, men fokuser på å lære deg et par stykker veldig godt så vil fiskehverdagen bli mye enklere. Da jeg synes det er litt upraktisk å gå rundt i marka med en nål, bruker jeg små tuberør til laksefluer når jeg binder nåleknuten. Med litt trening går dette enkelt og greit. Et godt tips er å trene på de forskjellige knutene. I starten kan behovet for bytte av både fortom og fortomsspiss oppstå ofte. Det er derfor greit å kunne knutene godt så slipper man bruke verdifull fisketid på "knot".


Til slutt litt om fortom og fortomsspiss. Fortommen er tykk i den delen du fester til linen og blir gradvis tynnere (tapering). Det er endel fiskere som taperer selv, men de ferdigtaperte fortommene du får i butikken er mer enn bra nok. Vanligvis sier man at fortom og fortomsspiss skal være en og en halv stanglengde, men lengere lengde minsker sjangsen for å skremme fisk. Det er lettere og rette ut fortommen i kastet jo lengre den tykke delen er, og dette er nok grunnen til at mange taperer selv. Mitt tips er å lære seg god kasteteknikk så vil du ikke ha noen problemer uansett oppsett.  I startfasen kan det nok være lurt å kjøpe noe billig. Du må helt sikkert bytte ofte grunnet busker og dårlig kasting, så dette kan fort blir dyrt dersom du kjøper de dyre fortommene og fortomsspissene.

Når det gjelder tykkelse på fortom og fortomsspiss brukes både mm og (x) som kan være litt forvirrende. Til tørrfluefiske i marka synes jeg fortom 5x/0,15mm med fortomsspiss på 6x/0,13mm er passe tynnt/tykt. Dersom du fisker med veldig små fjærmygg (str. 22 eller mindre) kan det lønne seg med 7x/0,11mm fortomsspiss, men husk at det ryker veldig lett. Fisker du med store fluer eller streamer kan det lønne seg å gå 2 hakk opp og korte ned på fortommen.

Her er en liten tabell:
mm
X-mål
0,28
0X
0,25
1X
0,22
2X
0,20
3X
0,18
4X
0,15
5X
0,13
6X
0.11
7X
Mitt oppsett for marka er: 50 meter tynn backing. Guideline presentation line (8 meter klump som skyter veldig bra ved kortere kast). Akron windmaster fortom (13 fot, 5x). Fortomsspiss Akron Misty plus (skjøter på 7 fot, 6x)
.

Vi fiskes.
Kommentarer (0)Antall visninger (14742)

Forfatter: Jon-Erlend Koller Sundnes

Kategorier: Fluefiske, Utstyr

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.