Publisert den 11. juni 2012

Fluestang

Hva bør jeg velge?

Dagens fluestenger er generelt sett delt opp i klasser fra klasse (#) 0 og oppover. Jo lavere tall på stangens klasse jo lettere snøre og mindre/lettere fluer brukes. I tillegg har stengene i hver klasse forskjellig flex som viser hvor stiv/myk stangen er. Grovt sett kan vi si at alle stangklasser har 3 forskjellige flex varianter. Softflex er ganske myk fra stangtoppen og helt ned til håndtaket og krever en rolig kasterytme. Midflex er noe midt i mellom og tipflex er relativt stiv fra bunndel og opp til midten av stangen. Lengden på fluestenger som måles i fot(0,33cm) kan også variere og de letteste stangklassene er som oftest kortere enn de tyngre stengene. Lengden varierer som regel fra 7,5 fot opp til 10 fot. Men de fleste stenger ligger mellom 8,5 - 9 fot.

De forskjellige stangklassene egner seg til forskjellig type fiske og vindforhold. En lett stang i f.eks klasse 2, passer godt til myggfiske i et lite skogstjern under vindstille forhold, mens fiske i et større vann under vulgata- eller vårfluefiske med endel vind, krever tyngre stenger. De fleste markafiskere i dag bruker en 9 fots stang i klasse 4 eller 5 som passer godt til de fleste forhold som marka har å by på. Hvilken flex du bør ha finner du egentlig ikke ut før du har kommet så langt at du har utviklet en egen kastestil.

Det finnes veldig mange merker å velge mellom og ettersom du utvikler deg som fluefisker vil du helt sikkert få dine egne preferanser. Som første fluestang mener jeg at merke ikke spiller noen rolle. Prisen på fluestenger varierer jo ganske mye fra de billigste stangsettene til rundt 1000 lappen til stenger opp i 7000 – 8000. Dagens såkalte “billig” stenger er som regel ganske god kvalitet og kasteegenskapene er heller ikke så dårlig som man kanskje skulle tro. Man er mao. Ikke nødt til å kjøpe en stang til 7000 kr. som første stang, for så å oppdage etter en sesong at den kanskje ikke passet til deg. Det finnes også veldig mye brukt til en billig penge. Sjekk for eksempel finn.no eller forumet på fluefiskesiden.net. Dersom du velger å kjøpe brukt bør du huske på at de fleste garantier for fluestenger kun gjelder førstegangseier. Brukte stenger kan ha bruddskader som du ikke ser og en ny stangdel kan koste deg like mye som du ga for stangen.

Mitt tips er som følger. Kjøp hverken den dyreste eller billigste stangen du finner men kanskje noe midt på. En 9 fots stang i klasse 4 passer godt til marka, men skal du bruke den f.eks. på fjellet også kan det være greit å gå opp en klasse. De dyreste stengene er gjerne mer presise enn de billigere og mange vil nok oppleve at de faktisk kaster bedre med billige stenger, da de er litt mer tilgivende i forhold til kastefeil.

Det kan lønne seg å dra til din lokale fluebutikk å teste stangen før ditt første stangkjøp. Du får kanskje ikke så mye ut av selve testen, men sikkert noen gode råd og tips av betjeningen.

Vi fiskes...
 
Kommentarer (0)Antall visninger (6090)

Forfatter: Jon-Erlend Koller Sundnes

Kategorier: Fluefiske, Utstyr

Nøkkelord:

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.