Vederbuk

Publisert den 3. juni 2012

Vederbuk

(Leuciscus idus)

Vederbuk finnes ikke innenfor OFAs forvaltningsområde, men den forekommer i relativ nærhet i Nitelva og Leira. Det skal riktignok ha blitt tatt ett eksemplar øverst i Lysakerelva, men det er lenge siden og var trolig en enkelt utsatt fisk. Vederbuk har en kraftig kropp med grågrønn rygg, sølvfarga sider og hvit eller gulaktig buk med orange buk- og gattfinner. Den kan bli over 3kg. Bukfinnene er plassert foran ryggfinnen og munnen er terminal. Vederbuk kan forveksles med stam og gullbust, men den har mindre skjell enn disse. Den kan også skilles fra stam ved at den har konkav gattfinne. Vederbuk kan spises - kjøttet er hvitt og fast, men den er ikke spesielt velsmakende. Den fiskes etter gjenutsettingsprinsippet. Vederbuk tas på naturlig agn som mark, mais, brød, o.lign. Det vandrer opp store mengder med vederbuk fra Øyeren til de nedre delene av Nitelva og Leira på forsommeren for å gyte. Det er en populær sportsfisk siden den blir såpass stor, men den er ikke spesielt sterk eller utholdende. Generelt så brukes det lange og myke stenger, tynn sene og små kroker. Det lønner seg å fôre vederbuken inn på fiskeplassen ved å kaste ut masse lokkefôr av strøbrød iblandet f.eks. maiskorn. Kilosfisk er helt vanlig, og de er relativt enkle å komme i kontakt med for nybegynnere innen meitefiske. Skikkelig stor vederbuk er derimot vrient. Som regel brukes ulike bunnmeitemetoder, gjerne med fôrkurv som søkke. Men den tas også på flytebrød eller duppfiske.
Rate this article:
Ingen rating
Kommentarer (0)Antall visninger (4353)

Av: Dag Øivind Ingierd

Kategorier: Arter

Tags:

 

Vennligst logg inn eller registrer for å legge til kommentarer.